Jeśli tak samo jak ja szukacie pomysłów na lekkie, wiosenne, kolorowe i zdrowe dania, to mam dziś dla Was pyszną sałatkę.
Sałatka jest dość pożywna, także z powodzeniem może stać się Waszym drugim śniadaniem lub kolacją.
Składniki:
- nieduży brokuł
- 2 pomidory ( lub garść pomidorków koktajlowych )
- 1/2 czerwonej cebuli
- 100 g sera bałkańskiego
- 2 łyżki suszonej żurawiny, np Bakalland
- 2 łyżki orzechów nerkowca lub niesolonych orzeszków ziemnych
- rukola ( ilość wedle uznania )
Sos do sałatki:
- sok z 1/2 małej cytryny
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- łyżeczka miodu
- 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
Wykonanie:
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowanego brokuła zahartować, przelewając zimną wodą. Pozostawić na sicie, aż nadmiar wody obcieknie.
Pomidory pokroić w cząstki, cebulę pokroić w cienkie pióra.
Ser bałkański pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki sałatki delikatnie połączyć.
Przygotować sos.
Sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, miód i zioła przełożyć do niedużego słoiczka. Zamknąć słoik i potrząsać energicznie, aż sos zmieni się w gładką emulsję.
Tuż przed podaniem polać sałatkę brokułową sosem.
Smacznego !
zielono i zdrowo:)
OdpowiedzUsuń