lutego 02, 2015

Naleśniki - przepis podstawowy

   Naleśniki, rzec by można - sprawa banalna. Kto nie potrafi robić naleśników ?! A jednak, dobry naleśnik, nie wyjdzie ze złego przepisu. Zaburzone proporcje, takie "na oko" sprawiają, że ciasto się rwie, bądź przywiera do patelni. Dlatego, jeśli macie ochotę na szybkie danie, usmażcie porcję naleśników, a może nawet dwie ;)

przepis na naleśniki


Składniki:
  • 2 jajka
  • 130 ml mleka min. 2%
  • 120 ml wody ( zwykła lub gazowana )
  • około 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego + do smarowania patelni


Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego umieścić w  niedużym naczyniu - garnek lub wysoka plastikowa miska - zmiksować na jednolitą masę.
Ciasto odstawić na 10 minut.

Patelnię smarować odrobiną oleju, najlepiej za pomocą pędzelka - rozgrzać. Na rozgrzanej patelni, rozprowadzać cienką warstwę ciasta naleśnikowego. Naleśniki smażyć na średnim ogniu, około 2 minuty z każdej strony.

Naleśniki przekładać dowolnym farszem, słodkim lub słonym.


naleśniki przepis podstawowy


Smacznego !

7 komentarzy:

  1. aż mi się takiego zwykłego ,,suchegoo,, naleśnika zachciało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka "wersje" najczęsciej zajada moje dziecię.

    A czasami, dla odmiany - posypany cukrem pudrem. Prosto, najsmaczniej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wydaje mi się, że udany naleśnik bardziej zależy od dobrej patelni a nie od dobrych proporcji składników ciasta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niekoniecznie. Fakt, dobra patelnia ułatwia smażenie, ale mimo wszystko, najważniejsze jest ciasto.

      Usuń
  4. Witam. Jak długo robi się naleśniki z tego przepisu? (tam mniej-więcej)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bartku, to tylko kwestia wymieszania składników. Max 5 minut. Jesli Cięc zas nagli, nie musisz ciasta odstawiac, możesz od razu przejsc do smazenia.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo