Makaron:
3 jaj
300g mąki pszennej
sól do smaku
Farsz:
250g krewetek surowych i obranych
250g krewetek surowych i obranych
200g serka ricotta
35g tartego parmezanu
35g tartego parmezanu
świeża kolendra
1/3 papryczki chilli lub papryka chili w proszku
1-2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Sos:
3 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka masła
500ml napoju migdałowego Alpro
sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
Wykonanie:
Z jaj, mąki oraz soli zagnieść jednolite ciasto. Ciasto odstawić, aby odpoczęło, na minimum 15 minut.
Ciasto wałkować na cienkie płat, kroić w paski szerokości około 3 cm. Każdy pasek, kroić w równe kwadraty.
Przygotować farsz:
Krewetki, jeśli używacie mrożony - rozmrozić na sicie i drobno posiekać. Do krewetek dodać ser ricotta Dodać posiekaną świeżą kolendrę, czosnek i chilli. Całość doprawić do
smaku solą, pieprzem i tartym parmezanem. Ciastem nakładać na kwadraty z ciasta, zlepiać tworząc pierożek, kształtem zbliżony do uszek.
Tortelini gotować w lekko osolonej wodzie 3-4 minuty.
Tortelini podawać z sosem migdałowym, przygotowanym na bazie napoju Alpro.Zrumienić na maśle płatki migdałowe.
Kiedy będą już złote dolać napój migdałowy i całość redukować, aż płyn odparuje do
połowy. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Dodatkowo tortelini przed podanie posypać tartym parmezanem i siekaną kolendrą.
Piękne wyszły te tortellini:)
OdpowiedzUsuń