Tortelini z krewetkami i ricottą z sosem migdałowym

   Przepis na tortellini z krewetkami i ricottą, to inspiracja wprost z warsztatów z Alpro. Pomysłodawcą dania jest Robert Harna.  Tortelini podbiło serca i podniebienia, chyba wszystkich uczestników wspomnianych warsztatów, a moim chyba szczególnie :) Dlatego dzielę się z Wami tą przyjemnością...

włoskie tortelini




Makaron:

3 jaj

300g mąki pszennej

sól do smaku



Farsz:
250g krewetek surowych i obranych

200g serka ricotta
35g tartego parmezanu

świeża kolendra

 1/3 papryczki chilli lub papryka chili w proszku

1-2 ząbki czosnku

sól i pieprz do smaku



Sos:

3 łyżki płatków migdałowych

1 łyżka masła

500ml napoju migdałowego Alpro

sól, pieprz i sok z cytryny do smaku


Wykonanie:
 Z jaj, mąki oraz soli zagnieść jednolite ciasto. Ciasto odstawić, aby odpoczęło, na minimum 15 minut.


Ciasto wałkować na cienkie płat, kroić w paski szerokości około 3 cm. Każdy pasek, kroić w równe kwadraty.



Przygotować farsz:
Krewetki, jeśli używacie mrożony - rozmrozić na sicie i drobno posiekać. Do krewetek dodać ser ricotta Dodać posiekaną świeżą kolendrę, czosnek i chilli. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i tartym parmezanem. Ciastem nakładać na kwadraty z ciasta, zlepiać tworząc pierożek, kształtem zbliżony do uszek.
Tortelini gotować w lekko osolonej wodzie 3-4 minuty.

Tortelini podawać z sosem migdałowym, przygotowanym na bazie napoju Alpro.Zrumienić na maśle płatki migdałowe. Kiedy będą już złote dolać napój migdałowy i całość redukować, aż płyn odparuje do połowy. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.



Dodatkowo tortelini przed podanie posypać tartym parmezanem i siekaną kolendrą.



pierożki tortelini


pierożki z ricottą


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty