Składniki:
- 2 jajka
- 130 ml mleka min. 2%
- 120 ml wody ( zwykła lub gazowana )
- około 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego + do smarowania patelni
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego umieścić w niedużym naczyniu - garnek lub wysoka plastikowa miska - zmiksować na jednolitą masę.
Ciasto odstawić na 10 minut.
Patelnię smarować odrobiną oleju, najlepiej za pomocą pędzelka - rozgrzać. Na rozgrzanej patelni, rozprowadzać cienką warstwę ciasta naleśnikowego. Naleśniki smażyć na średnim ogniu, około 2 minuty z każdej strony.
Naleśniki przekładać dowolnym farszem, słodkim lub słonym.
Smacznego !
aż mi się takiego zwykłego ,,suchegoo,, naleśnika zachciało :)
OdpowiedzUsuńTaka "wersje" najczęsciej zajada moje dziecię.
OdpowiedzUsuńA czasami, dla odmiany - posypany cukrem pudrem. Prosto, najsmaczniej ;)
Wydaje mi się, że udany naleśnik bardziej zależy od dobrej patelni a nie od dobrych proporcji składników ciasta
OdpowiedzUsuńNiekoniecznie. Fakt, dobra patelnia ułatwia smażenie, ale mimo wszystko, najważniejsze jest ciasto.
UsuńWitam. Jak długo robi się naleśniki z tego przepisu? (tam mniej-więcej)
OdpowiedzUsuńBartku, to tylko kwestia wymieszania składników. Max 5 minut. Jesli Cięc zas nagli, nie musisz ciasta odstawiac, możesz od razu przejsc do smazenia.
OdpowiedzUsuńtak neiwiele a tak smacznie
OdpowiedzUsuń