A jeśli jesteś wybitnym smakoszem deserów bananowych, przygotuj także krem bananowy.
Składniki:
* 500ml mleka 2%
* 1 opakowanie budyniu waniliowego
* 2 łyżki cukru ( do budyniu )
* 2 średniej wielkości banany
* 250 ml śmietanki kremówki 30%
* 2 łyżki cukru pudru
* 50 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem. W pozostawionym mleku rozrobić proszek budyniowy - wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń.
Budyń przykryć folią spożywczą ( unikniemy utworzenia się kożucha ) i odstawić w chłodne miejsce, do całkowitego wystygnięcia.
Czekoladę zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.
Banany obrać ze skóry, pognieść widelcem. Do zimnego budyniu dodać pogniecione banany - zmiksować do połączenia składników.
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem na sztywno.
Przygotować pucharki bądź szklanki do deserów.
W pucharkach/szklankach układać warstwy deseru: krem bananowy, tarta czekolada, bita śmietana. Ułożyć dwie takie same warstwy. Ostatnią warstwą deseru bananowego ma być bita śmietana, oprószona czekoladą.
Deser bananowy schłodzić w lodówce.
Smacznego !
Ale bym zjadła <3
OdpowiedzUsuńTrzeba zrobić :)
Usuńszybkie desery są najlepsze! <3
OdpowiedzUsuńZdecydowanie TAK ! :D
Usuńtakie bananowe tiramisu :D
OdpowiedzUsuńDziś będę go robić :D ile porcji wychodzi ?
OdpowiedzUsuń4-5 zależy odwielkości pucharków :)
UsuńPochwalisz się fotką na fan pagu lub w e-mailu ?
"Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem" - z pudrem ?
OdpowiedzUsuńZ pudrem ..jest napisane ,że 2 łyżki cukru DO BUDYNIU.To pozostaje nam tylko cukier puder :)
UsuńDzień dobry! Chciałabym zapytać ile mniej więcej czasu zajmuje zrobienie tego deseru?
OdpowiedzUsuńDzień Dobry.
UsuńJeśli masz już ugotowany i ostygnięty budyń, przygotowanie deseru zajmie Ci około 10 minut.
Pozdrawiam.
Trochę zmodyfikowałam przepis ze względu na brak składników;) Zamiast gorzkiej czekolady - słodkie kakao i biała czekolada. Następnym razem dam mniej mleka do budyniu, bo masa budyniowo-bananowa jak dla mnie miała zbyt płynną konsystencję. Dla dwóch porcji (dwie szklaneczki/dwa pucharki)- 250 ml śmietany pewnie jest ok, przy 4 porcjach bitej śmietany wychodzi za mało. Dzięki za pyszną inspirację :) Na pewno skorzystam z przepisu ponownie :)
OdpowiedzUsuńna fb przesłałam zdjęcie :)
UsuńUżyłem do mojego deseru mleka Wypasionego i muszę się pochwalić że wyszedł znakomicie.
OdpowiedzUsuńmożna użyć zwykłego cukru zamiast cukru pudru?
OdpowiedzUsuńDo śmietany koniecznie cukier puder.
UsuńDo śmietany koniecznie cukier puder.
UsuńZrobiłam desery z naszego mleka 3,8%. Masa budyniowo-bananowa wyszła leista ale w sumie dobrze. Nie wiem jak pani zrobiła ta śmietanę że tak ładnie wyszła w szklankach, bo jak ona jest sztywna to nie zrobiła mi się tak jak na pani zdjęciu- nakładałam łyżką! Deserów jeszcze nie jadłam bo się chłodzą, ale na pewno będą pyszne:-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam właśnie,wyszły nie tylko śliczne ale i przepyszne! Super przepis ;)
OdpowiedzUsuńMoże mi ktoś napisać jaki jest całkowity koszt zrobienia tego deseru?
OdpowiedzUsuńKupilam skladniki i bede dzis robila xD
OdpowiedzUsuńBudyn wyszedl rzadki mimo, ze dodalam mniej mleka niz na opakowaniu. Ale dodalam zelatyny do masy i zastygla. Deser uratowany .
UsuńDeser pyszny. Polecam
OdpowiedzUsuńrzeczywiscie szybki
OdpowiedzUsuń