stycznia 27, 2015

Łazanki z kiszoną kapustą i grzybami

     Łazanki z kapustą i grzybami, u mnie z kapustą - to danie niezwykle sycące, idealne na zimne dni. Łazanki możecie przygotowywać sami, ale obecnie na rynku dostępne są już takie makarony, i ja z tego dobrodziejstwa korzystam.

makaron z grzybami i kiszoną kapustą


Składniki:
* 500 g makaronu łazanki, u mnie Lubella
* 500 g kiszonej kapusty
* 2 garści suszonych grzybów
* 150 g pieczarek
* 1 cebula
* 1 kopiasta łyżka śmietany 18%
* 1 płaska łyżka mąki pszennej
* olej rzepakowy do smażenia
* sól, pieprz
* majeranek


Wykonanie:
Grzyby ugotować w wodzie, odcedzić - pozostawić płyn z gotowania grzybów. Ugotowane grzyby pokroić w mniejsze kawałki, ale nie siekać zbyt drobno.

Kiszoną kapustę przed ugotowaniem spróbować, i jeśli jest mocno kwaśna - wypłukać w zimnej wodzie.
Wypłukaną kiszoną kapustę  zalać wodą - gotować 1 godzinę. Ugotowaną kapustę odcedzić i pokroić.

Pieczarki oczyścić, pokroić w pół plastry.

W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju - na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać grzyby - smażyć 2 minuty. Następnie dodać pokrojone pieczarki - dusić, aż pieczarki zmiękną.

W międzyczasie ugotować makaron łazanki, wg przepisu na opakowaniu.

Do grzybów dodać pokrojoną kapustę kiszoną - całość smażyć 5-7 minut, podlewając dwoma łyżkami wywaru pozostałego z gotowania grzybów.

Śmietanę połączyć z mąką, dolać nieco zimnej wody. Taką mieszaninę wlać do kapusty z grzybami, dokładnie wymieszać i dusić 2-3 minuty.

Ugotowane łazanki wymieszać z kapustą z grzybami.


łazanki z kiszoną kapustą

Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo