Składniki:
* 500 g makaronu łazanki, u mnie Lubella
* 500 g kiszonej kapusty
* 2 garści suszonych grzybów
* 150 g pieczarek
* 1 cebula
* 1 kopiasta łyżka śmietany 18%
* 1 płaska łyżka mąki pszennej
* olej rzepakowy do smażenia
* sól, pieprz
* majeranek
Wykonanie:
Grzyby ugotować w wodzie, odcedzić - pozostawić płyn z gotowania grzybów. Ugotowane grzyby pokroić w mniejsze kawałki, ale nie siekać zbyt drobno.
Kiszoną kapustę przed ugotowaniem spróbować, i jeśli jest mocno kwaśna - wypłukać w zimnej wodzie.
Wypłukaną kiszoną kapustę zalać wodą - gotować 1 godzinę. Ugotowaną kapustę odcedzić i pokroić.
Pieczarki oczyścić, pokroić w pół plastry.
W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju - na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać grzyby - smażyć 2 minuty. Następnie dodać pokrojone pieczarki - dusić, aż pieczarki zmiękną.
W międzyczasie ugotować makaron łazanki, wg przepisu na opakowaniu.
Do grzybów dodać pokrojoną kapustę kiszoną - całość smażyć 5-7 minut, podlewając dwoma łyżkami wywaru pozostałego z gotowania grzybów.
Śmietanę połączyć z mąką, dolać nieco zimnej wody. Taką mieszaninę wlać do kapusty z grzybami, dokładnie wymieszać i dusić 2-3 minuty.
Ugotowane łazanki wymieszać z kapustą z grzybami.
Smacznego !
ale mam teraz smaka na łazanki:) pycha:)
OdpowiedzUsuń