Składniki:
* 350 g mielonego mięsa - u mnie z łopatki wieprzowej
* 2 średniej wielkości cebule
* 200 g białej fasoli z puszki
* 150 g kukurydzy - mrożonej lub z puszki
* 4 łodygi selera naciowego
* 3 ząbki czosnku
* sos lutenica - słoiczek 300g
* chili w proszku lub świeża papryczka
* sól, pieprz
* oregano
* olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę. Do cebuli dodać mięso - zrumienić.
Seler naciowy pokroić w plasterki - dodać do mięsa i smażyć około 2-3 minut.
Mięso zalać sosem lutenica. Jeśli nie macie takiego sosu, możecie dodać pomidory z puszki i odrobinę koncentratu pomidorowego, oraz pokrojoną w kostkę paprykę.
Fasolę i jeśli użyjecie kukurydzy w puszce, to kukurydzę także - opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Odsączyć i dodać do mięsa. Chili con carne gotować kilka minut.
Na koniec dodać roztarty czosnek, pokrojone drobno chilli ( lub trochę chili w proszku ). Doprawić do smaku solą i przyprawami.
Podawać z pieczywem lub ryżem.
Smacznego !
Wygląda apetycznie !!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo za przepis, zawsze chciałam tego spróbować.
OdpowiedzUsuń