Składniki:
* 300 g ugotowanej kaszy gryczanej palonej
* garść suszonych grzybów
* 1 cebula
* 1 jajko
* 2 łyżki oleju rzepakowego
* sól, pieprz
Wykonanie:
Grzyby zmielić w młynku do kawy na proszek.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oleju.
Kaszę gryczaną zmielić w robocie lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, na średnich oczkach.
Wszystkie składniki połączyć, dodając jajko - wyrobić jednolitą masę. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z masy gryczanej formować nieduże pulpeciki.
Pulpeciki podsmażyć, na lekko natłuszczone patelni, z każdej strony.
Podawać z sałatą. Dla urozmaicenia dania, pulpety można polać sosem grzybowym.
Smacznego !
Świetne! Dodaję do zakładek. Zawsze robiłam kotleciki z kaszy gryczanej i warzyw. A przecież grzyby też się świetnie komponują.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
A.D.
Początkowo miały być właśnie kotleciki.... ale stwierdziłam, że to banalne ;) - i tak powstały pulpeciki ;)
OdpowiedzUsuń