Pulpeciki gryczane

  Zdarzyło się Wam ugotować za dużo kaszy gryczanej, np do gulaszu ? Mam dla Was ciekawy pomysł, na jej wykorzystanie. Pulpeciki gryczane z dodatkiem suszonych grzybów, w towarzystwie sałaty, polane ( lub nie ) sosem grzybowym świetna propozycja obiadowa.



Składniki:


* 300 g ugotowanej kaszy gryczanej palonej
* garść suszonych grzybów
* 1 cebula
* 1 jajko
* 2 łyżki oleju rzepakowego
* sól, pieprz

Wykonanie:
Grzyby zmielić w młynku do kawy na proszek. 
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oleju.
Kaszę gryczaną zmielić w robocie lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, na średnich oczkach.
Wszystkie składniki połączyć, dodając jajko - wyrobić jednolitą masę. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z masy gryczanej formować nieduże pulpeciki.
Pulpeciki podsmażyć, na lekko natłuszczone patelni, z każdej strony.

Podawać z sałatą. Dla urozmaicenia dania, pulpety można polać sosem grzybowym.



Smacznego !

Komentarze

  1. Świetne! Dodaję do zakładek. Zawsze robiłam kotleciki z kaszy gryczanej i warzyw. A przecież grzyby też się świetnie komponują.
    Pozdrawiam
    A.D.

    OdpowiedzUsuń
  2. Początkowo miały być właśnie kotleciki.... ale stwierdziłam, że to banalne ;) - i tak powstały pulpeciki ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty