Składniki:
( jedna porcja):
* 50 g kaszy jaglanej ugotowanej na wodzie
* 100 g truskawek ( świeże lub mrożone )
* 120 ml napoju sojowego ( lub zamiennie chudego mleka )
Inspiracją do stworzenia tego koktajlu, był przepis Konrada Gacy, pochodzący z książki Kuchnia Fit. Autor, na śniadanie proponuje - kaszę jaglaną z truskawkami. Ja postanowiłam na bazie prawie tych samych produktów - zamieniłam mleko na napój sojowy - stworzyć koktajl.
Wykonanie:
Ugotowaną kaszę jaglaną wystudzić. W kielichu blendera umieścić wszystkie składniki, tj. kaszę, truskawki - zmiksować na gładki koktajl.
Jeśli nie macie blendera kielichowego, umieśćcie składniki w niedużym, wysokim naczyniu i zmiksujcie blenderem ręcznym bądź końcówką rozdrabniającą, będącą na wyposażeniu każdego miksera.
Koktajl możecie dosłodzić, choć nie jest to koniecznie potrzebne.
Smacznego !
kasza jaglana i truskawy to połączenie idealne, a przy tym ten koktajl musi być sycący :)
OdpowiedzUsuń