Składniki:
( na 4 porcje )
* 1 jabłko
* 300 ml wody
* 2 torebki herbaty ziołowej Posti - mięta z jabłkiem i cynamonem
* 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżka cukru
dodatkowo:
* bita śmietana
* cynamon
Wykonanie:
Wodę zagotować, wrzącą wodą zalać torebki z herbatką miętową - przykryć talerzykiem. Herbatkę parzyć 10 minut.
Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Napar miętowy przelać do rondelka, dodać cukier oraz starte jabłko - doprowadzić do wrzenia.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić odrobiną zimnej wody - wlać na gotujący się płyn i dokładnie wymieszać. Doprowadzić kisiel do zagotowania.
Ugotowany kisiel przelać do przygotowanych pucharków, szklanek bądź miseczek - odstawićdo całkowitego wystygnięcia.
Zimny kisiel, tuż przed przed podanie, udekorować bitą śmietaną i oprószyć cynamonem.
**********************************************************
Zachęcam do spróbowania innych wariantów herbatek ziołowych od Posti. Informuję także, że właśnie trwa świetna promocja - w pudełkach z herbatami Posti możecie znaleźć gotówkę :D
Szczegóły promocji znajdziecie tutaj
O tak! Bardzo często robię domowy kisiel, najbardziej lubię ten z owocami z wigilijnego kompotu, zawsze zostaje ich dużo. podaję go na deser po obiedzie w pierwszy dzień Świąt. Jest to deser raczej dla dorosłych z uwagi na spora ilość czerwonego wina. Dla dzieci kisiele robię na kompotach czy sokach przygotowanych latem. Bardzo rzadko kupuję kisiel w torebkach.
OdpowiedzUsuńTwój deser na herbatce, bardzo mi się podoba. Będę musiała spróbować.
Mmmmmm... kisiel z suszu z winem - uwiodłaś mnie :D
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń