Składniki:
* 750 ml rosołu drobiowo-warzywnego
* 1 duży por
* 1 średniej wielkości marchewka
* 150 g pieczarek
* 200 g mięsa mielonego wieprzowego
* 1 serek topiony ( prostokąt ) śmietankowy lub ziołowy
* 1 łyżka śmietany 18%
* sól, pieprz
* 2 łyżki masła
* 1 łyżka oleju rzepakowego
Wykonanie:
Marchew obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rosół zagotować, wrzucić marchew - gotować pod przykryciem.
W tym czasie rozgrzać na patelni olej. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć na rumiano, mięso mielone. Mięso dodać do gotującego się rosołu.
Pora pokroić w plastry. Pora poddusić na łyżce masła - miękkiego dodać do zupy.
Pieczarki pokroić w półplastry. Na pozostałym maśle udusić grzyby - dodać do zupy.
Zupę gotować kilka minut.
Serek topiony rozprowadzić w gorącej wodzie, dodać śmietanę - całość wlać do gotującej się zupy.
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego !
Nie jadłam jeszcze zupy z mięsem mielonym, ale z chęcią wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj, zwalszcza teraz, w okresie zimowym.
UsuńWygląda fantastycznie. A por duszony smakuje rewelacyjnie. Ostatnio robiłem dorsza z porem i też wyszedł fantastycznie.
OdpowiedzUsuńPychota! Ja nie dodaję pieczarek ale może kiedyś spróbuję:-)
OdpowiedzUsuńpieczareczka w zupie
OdpowiedzUsuń