Składniki:
* 30 dag miodu
* 20 dag cukru
* 1 jajo
* 3 torebki herbaty Earl Grey ( u mnie Teekanne )
* 1 łyżeczka sody
* 3 łyżeczki przyprawy do piernika ( możecie zrobić sami - przepis tutaj )
* 1 szklanka mąki żytniej
* około 2 szklanek mąki pszennej
* woda
dodatkowo:
* 1 słoiczek powideł śliwkowych
* 150 g gorzkiej czekolady
* 2 łyżki oleju roślinnego
Wykonanie:
Zagotować wodę. W 1/2 szklanki wrzątku zaparzyć herbatę - pozostawić do wystygnięcia. W zimnej herbacie rozpuścić sodę.
Miód z cukrem utrzeć do białości. Dodać esencję herbacianą z sodą, przyprawę do piernika, jajko - dokładnie utrzeć.
Obie mąki połączyć, wysypać na stolnicę. Zrobić gniazdo. Na środek, wyłożyć masę miodową - zagnieść ciasto. Jeśli ciasto nadal jest rzadkie - dodać więcej mąki. Ciasto powinno być lekkie, niezbyt gęste, na tyle spójne,ażeby dało się je rozwałkować.
Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i wstawić na 5-6 godzin do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować, podsypując mąką, na prostokąt wielkości blaszki ( używam takiej, która jest na wyposażeniu piekarnika ). Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec w 180 stopniach C przez 20 minut.
Upieczony blat piernikowy, przekroić na trzy równe części. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Piernikowe blaty przełożyć powidłami śliwkowymi.
Czekoladę rozpuścić, dodając olej roślinny, w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polać piernik.
Wierz piernika można udekorować bakaliami lub orzechami.
Smacznego !
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuń