Składniki:
( na keksówkę długości 25-27 cm )
* 150 g masła o temperaturze pokojowej
* 150 g cukru
* 300 g mąki pszennej
* 3 jajka
* 2 nieduże banany
* 130 g gorzkiej czekolady
* 200 g bakalii ( gotowa mieszanka bądź dobrane wg uznania)
* 70 ml alkoholu ( wino moscatel lub ciemny rum)
* 1/4 łyżeczki cynamonu
* szczypta mielonej gałki muszkatołowej
* szczypta mielonego imbiru
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, banany rozgnieść.
Masło utrzeć do białości, nie przerywając ubijania, dodawać cukier i po jednym jajku. Kiedy składniki dokładnie się połączą, dodać rozpuszczoną czekoladę oraz pogniecione banany - zmiksować.
Następnie wsypać bakalie ( te większe, jak np daktyle, morele i inne - posiekać ).
Na koniec dodać mąkę - dokładnie wymieszać ciasto.
Do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, przełożyć ciasto.
Piec 30 minut w 180 stopniach C, po tym czasie ciasto nakryć folią aluminiową i piec kolejne 30 minut.
Upieczone, ostygnięte ciasto polukrować lub polać czekoladą, ewentualnie oprószyć tylko cukrem pudrem.
* Do odmierzania składników ciasta używałam wagi kuchennej marki SENCOR
Smacznego !
wygląda straaaasznie smacznie :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt życzę! :)
Wesołych Świąt Olu :)
UsuńWYGLĄDA PYSZNIE MARCIA :d
OdpowiedzUsuńprezentuje się apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń