Składniki:
CIASTO:
* 250 g mąki pszennej
* 20 g świeżych drożdży
* 80 g masła
* 1/3 szklanki mleka
* 1/3 szklanki cukru
* 2 żółtka
* szczypta soli
* 2 łyżeczki przyprawy do piernika
* 200 g marcepanu
do polania:
* 70 g gorzkiej czekolady
* 1 łyżka oleju roślinnego ( u mnie olej z orzechów laskowych Oleofarm )
Wykonanie:
Mleko delikatnie podgrzać. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże i 1 łyżeczkę cukru - wymieszać. Mleko z drożdżami odstawić do wyrośnięcia. W rondelku rozpuścić masło - pozostawić do wystygnięcia. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę połączyć z solą, dodać mleko z drożdżami, utarte żółtka z cukrem oraz zimne masło - wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości ).
Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagnieść, dodając przyprawę do piernika. Nie wyrabiać długo, przyprawa ma rozejść się po cieście "niedbale", wówczas uzyskamy ciekawy marmurkowy wzór.
Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt.
Na podobnej wielkości prostokąt, rozwałkować masę marcepanową, podsypując podczas wałkowania mąką.
Marcepan przenieść na ciasto - ciasto ciasno zwinąć, formując roladę.
Piec w 180 stopniach C przez 45 minut. Pozostawić do wystygnięcia.
Przygotować polewę czekoladową.
Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając łyżkę oleju roślinnego. Rozpuszczoną czekoladą oblać roladę marcepanową.
Przed podaniem, można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego !
Świetna roladka, wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuń