października 02, 2014

Knedle ze śliwkami



Dziś trochę klasyki kuchni polskiej, czyli knedle ze śliwkami. 
Obowiązkowa pozycja w sezonie śliwkowym. A, że sezon jeszcze trwa, polecam dłużej nie zwlekać, tylko zrobić !

Knedle, poza śliwkami, można wypełniać także wiśniami, morelami, brzoskwiniami ... ale te ze śliwkami - NAJLEPSZE ! ;)











Składniki:
* 750 g ziemniaków
* 2 jajka
* około 300 g mąki pszennej
* około 500 g śliwek
* 3 łyżki cukru pudru
* sól

* 3 łyżki bułki tartej
* 1 łyżka masła
* 1/2 łyżeczki cynamonu


Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie - pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Śliwki umyć, usunąć pestki w taki sposób, by połówki śliwek pozostawały nadal złączone. Do wnętrza każdej śliwki włożyć troszkę cukru pudru, zamknąć owoc.

Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przekręcić przez maszynkę do mięsa, na drobnych oczkach. 
Można użyć ziemniaków pozostałych z dnia wczorajszego.
Ziemniaki połączyć z jajami oraz mąką - zagnieść ciasto. Ilość mąki jest uśredniona, być może będziecie potrzebowali więcej. Wszystko zależy od ziemniaków.
Z ciasta formować kuli, rozpłaszczać. Na środku każdego placka kłaść zamkniętą śliwkę, zlepiać ciasto, formując kulę.

Knedle wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę - po kilka sztuk. Gotować 5 minut od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody.

Podawać ze zrumienioną na maśle bułką tartą z dodatkiem cynamonu. 
Można oprószyć cukrem pudrem.



Smacznego !

2 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo