października 07, 2014

Sernik karmelowy z karmelizowanymi śliwkami



Sernik w jesiennej odsłonie, czyli - karmelowy ze śliwkami.
Koniecznie wypróbujcie to połączenie ! Zapewniam, że warto.

Sernik + kawa + przyjaciółka = zestawienie idealne ;)













Składniki
( na tortownicę średnicy 25-26 cm )

Spód:
200 g ciastek Oreo ( lub zamiennie innych, np zwykłych herbatników, bądź krakersów + 2 łyżki kakao )
100 g masła
2 łyżki cukru pudru – tylko w przypadku użycia słonych krakersów

Masa serowa:
1 kg sera twarogowego w wiadereczku
1 szklanka cukru
100 g czekolady karmelowej ( np. Wedel )
5 jaj
2 budynie waniliowe
3 łyżki mąki ziemniaczanej

PONADTO:
10-12 dużych śliwek
2 łyżki cukru brązowego



Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z cukrem pudrem i kakao.
Masło rozpuścić.
Rozpuszczone masło dodać do okruszków – dokładnie połączyć.

Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczkową masa wylepić dno tortownicy średnicy 25 cm. Wstawić do lodówki.

W tym czasie przygotować masę serową.
Jaja umyć, oddzielić białko od żółtek.
Ser utrzeć z cukrem i żółtkami bardzo dokładnie. Cukier musi się zupełnie rozpuścić. Ja ucieram robotem przez około 10 minut.
Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę- ostudzić. Przestudzone masło wlać do serowej masy, nie przerywając ucierania.

Ciągle ucierając, dodać do masy serowej mąkę ziemniaczaną oraz proszek budyniowy – dokładnie wymieszać.
Ubić białka na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z masą serową. Wyłoży na ciasteczkowy spód.
Na dno piekarnika wstawić blachę z wodą.

Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec 90 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. 

Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w półplastry. Na patelni rozpuścić cukier, dodać śliwki – smażyć chwilę, aż lekko zmiękną.
Śliwki wyłożyć na ostudzony sernik. 




Smacznego !

8 komentarzy:

  1. Takie towarzysto na po południe to ja rozumiem...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Karmelizowane śliwki sprawiają, że całość nabiera odświętnego charakteru :) Zapowiada się bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, musiał smakować obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Karmelizowane śliwki - muszę spróbować. Wygląda na bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bajeczny! ;) Ja także uwielbiam serniki i piekę je w różnych smakach ;) Zapraszam pooglądać przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sernik to jedno a moich ulubionych ciast ! :) Ze śliwkami - musi smakować cudownie! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo