września 26, 2014

Tarta z białą czekoladą i mango curd



Łasuchu ! ... jesteś tu ? Mam dla Ciebie tartę !

Kiedy za oknem buro, coraz zimniej, coraz smutniej, zjedz kawałek ( albo dwa ) ciasta. Proponuję tartę z mango curd, o niezwykle optymistycznym, żółtym, słonecznym kolorze. Od samego patrzenia robi się przyjemniej. A prawdziwa przyjemność dopadnie Cię, gdy się w nią wgryziesz :)










Składniki
( na blachę średnicy około 26-28 cm )

CIASTO:
* 150 g zimnego masłą
* 240 g mąki pszennej
*  80 g cukru pudru
*    2 żółtka

KREM:
* 250 g mascarpone
* 120 ml słodkiej śmietanki 30%
* 2 płaskie łyżki cukru pudru
* 100 g białej czekolady

CURD:
* 1,5 mango średniej wielkości
* 1 żółtko
* 1 jajko
* 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego ( lub sok z 1 cytryny )
* 70 g masła
* 3-4 łyżki cukru ( w zależności od słodkości owocu )
* 1 płaska łyżeczka żelatyny ( jeśli używaliście soku z cytryny, 1,5 łyżeczki )



Wykonanie:
Zimne masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto uformować we kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 40 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Ciasto przełożyć do blachy, dokładnie docisnąć brzegi. 
Przykryć ciasto folią aluminiową lub papierem do pieczenia, dociążyć grochem lub kulkami do pieczenia. Piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie oraz folię/papier i piec jeszcze 10-12 minut. Aż ciasto się zarumieni.

Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia.

Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do wystygnięcia.
W tym czasie ubić śmietankę, razem z cukrem. Do ubitej śmietanki dodać mascarpone - zmiksować na puszystą masę. Do masy dodać roztopioną, ostudzoną czekoladę - połączyć składniki.
Krem wyłożyć na kruchy spód - wstawić do lodówki.

Przygotować mango curd.
Owoce mango obrać ze skóry, oddzielić miąższ od pestki. Miąższ zmiksować bardzo dokładnie na mus.
Mus z mango przełożyć do rondla, dodać cukier i masło - podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą i połączą.
W miseczce roztrzepać całe jajko i jedno żółtko - jaja wlać do musu mango - gotować, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
Zdjąć z ognia, dodać żelatynę - dokładnie połączyć.

Curd mango odstawić do wystygnięcia. Zimny, ale jeszcze nie ścięty żelatyną curd, zmiksować. Wyłożyć na krem z białej czekolady.

Tartę wstawić do lodówki na min 2 godziny.



Smacznego !

12 komentarzy:

  1. o rany! jaki boski kolor! musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne połączenie smakowe! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię mieć słońce na talerzu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakim owocem mogłabym zastąpić mango? : 3

    OdpowiedzUsuń
  5. Czemu mój spod wyszedł taki strasznie twardy?!...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A na pewno dodałaś masło , nie margarynę ?
      Moze zbyt długo zagniatalaś ciasto ?
      Kruche zagniata się szybko, zeby go nie ogrzać.

      Usuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. W jakiej temperaturze piec spód i kiedy dodać sok z cytryny do curdu?

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam wczoraj. Porażka z musem :( W ogóle nie wyszło. Przejrzałam inne blogi kulinarne i w wielu przepisach nie dodają jaj do musu. Ciasto i sernik zrobiony, a mango jeszcze miałam, więc skorzystałam z innego przepisu na mus i wtedy idealnie wyszło. Dziwi mnie dodanie jaj i masła do twojego musu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Też uważam, że te jajka są niepotrzebne. Robiłam wszystko według przepisu, choć krok z kwaskiem cytrynowym został tu pominięty. Żałuję, że dodałam jajka. Przed ich dodaniem kolor musu był piękny, słoneczny jak na zdjęciu. A z jajkami po ponownym zmiksowaniu (też nie wiem dlaczego) zrobił się blady i tarta wygląda już nieatrakcyjnie 😞

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo