września 30, 2014

Wytrawne ptysie z masą serowo-łososiową



Są takie produkty, dzięki którym szybko i łatwo można przygotować wyśmienite przekąski. Jednym z nich są serki Almette.
Dziś proponuję Wam wytrawne ptysie z Almette ziołowym i łososiem. 

Ta przekąska/ przystawka sprawdzi się na każdej imprezie czy nawet uroczystym obiedzie.
A przygotowanie jej wcale nie jest trudne.










Składniki:
( na 8-12 ptysie - zależnie od wielkości )

CIASTO:
* 100 ml wody
* 35 g masła
* 70 g mąki
* 2 jajka
* szczypta soli

FARSZ:
* 150 g serka Almette ( smak ziołowy )
*   50 g łososia wędzonego na zimno

dodatkowo: rukola


Wykonanie:
Wodę zagotować z solą i masłem. Dodać mąkę - gotować, nie przerywając mięszania, aż masa zacznie odstawać od naczynia. Ostudzić.

Masę miksować, dodając po jednym jajku, do momentu, aż stanie się lśniąca.
Za pomocą szprycy lub worka cukierniczego ( w ostateczności - łyżką ) wyciskać na blachę wyłożonej papierem do pieczenia małe ptysie.

Piec w 180 stopniach C przez 25-30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić ptysie w piekarniku do ostygnięcia.

Ptysie przekrajać na pół.

Serek Almette zmiksować z łososiem na pastę.
Każdego ptysia napełniać masą serowo-łososiową. Udekorować wedle uznania, np kawałkiem łososia, bazylią, rukolą.
Ptysie ułożyć na liściach rukoli.




Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo