września 25, 2014

Kokosowe babeczki z jagodami ( lub bez )


Babeczki - muffinki kokosowe sprawdzają się w roli przekąski do gorącej herbaty, w ponury jesienny dzień.
Warto zabrać jedną do pracy lub dać dziecku do szkoły. 
Moja córa zabrała więcej, po to, by częstować koleżanki :)

Babeczki możecie zrobić z owocami lub bez. Ja mam mrożone jagody i już zaczynam z nich korzystać. Warto było zrobić zapasy.









Składniki:
( na 12 sztuk )

* 100 g masła
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 1,5 szklanki mąki
* 1 szklanka wiórek kokosowych
* 2 jajka
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 100 ml mleka lub jak u mnie - napoju owsianego Alpro

* 1/2 szklanki mrożonych jagód lub innych owoców



Wykonanie:
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem. Do masy maślanej dodawać po jednym jajku, nie przerywając ucierania.

Składniki suche: mąkę, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia - wymieszać. Dodać do masy maślano-jajecznej. Dolać mleko/napój owsiany - wszystkie składniki dokładnie połączyć.

Masę wykładać do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami. 
Piec 25 minut w 160 stopniach C.




Smacznego !

3 komentarze:

  1. Wyglądają pięknie i letnio! Aż mam na taką ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z jagodami musiały smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo