lipca 16, 2014

Racuszki bananowe - bezglutenowe


Czy Wasze dzieci lubią racuszki ? Moje tak, zwłaszcza bananowe.
Tym razem zrobiłam racuszki bezglutenowe i powiem, że smakują równie dobrze, a może nawet lepiej niż tradycyjne, z mąką pszenną.

A i dodatkowy plus - smakują i na ciepło i na zimno tak samo wyśmienicie :)

Zrobicie dziś na śniadanie ? A może na kolację ?










Składniki:

* 2 dojrzałe banany
* 2 jajka
* 2 łyżki mąki kukurydzianej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżka mąki gryczanej
* 1/3 łyżeczki sody

* cukier puder do posypania
* olej rzepakowy do smażenia


Wykonanie:

Jak najszybciej zrobić placuszki ? Wszystkie składniki przełożyć do naczynia i za pomocą blendera ręcznego zmiksować.

Jeśli zaś nie posiadacie tego urządzenia, banany zgniećcie widelcem, jajka rozbełtajcie. Wszystkie mąki wymieszajcie razem z sodą. Połączcie składniki, np mieszając łyżką lub mikserem.

Patelnię rozgrzejcie, wylejcie odrobinę oleju. Na rozgrzany tłuszcz wykładajcie po łyżce ciasta, formując ładny racuszek. Smażcie na małym ogniu z obu stron.

Usmażone placuszki serwujcie posypane cukrem pudrem lub z jogurtem/śmietaną i owocami.



Smacznego !

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie racuszki, pyszne na letni obiad z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na śniadanie poproszę !! Muszą być pyszne! Pozdrawiam i zapraszam do Nas na rozdawajkę z nagrodami!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo