kwietnia 09, 2014

Sznycle z kalarepy i selera

   Propozycja dla tych warzywo-żernych, aczkolwiek i nosem kręcącym, na słowo "warzywo" także polecam !
Sznycle z kalarepy i selera, w chrupiącej panierce to doskonała propozycja na szybki obiad. Wystarczy kilkanaście minut, by go przygotować.





Składniki:

1 kalapepa
1 seler
2 jajka
1/3 szkl. mąki
3/4 szkl. płatków owsianych ( mogą być zarówno górskie jak i błyskawiczne )
sól
pieprz kolorowy, np KAMIS

olej rzepakowy do smażenia








Wykonanie:

Warzywa obrać ze skóry, pokroić na plastry grubości około 1,5 centymetra.

W garnku zagotować wodę, posolić.
Plastry selera i kalarepy obgotować przez 3-4 minuty. Nie rozgotować !

Obgotowane warzywa ostudzić, przyprawić pieprzem kolorowym, ewentualnie dosolić.



Przygotować 3 miseczki lub 3 głębokie talerze. W jednym rozmącić jajka, do dwóch kolejnych wsypać mąkę oraz płatki owsiane.

Plastry selera i kalarepy obtaczać w mące, potem moczyć w rozmąconym jajku, na koniec panierować w płatkach owsianych.

Smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor.

Do sznycli polecam sos jogurtowy.

SOS JOGURTOWY:
4 pełne łyżki jogurtu greckiego
1 płaska łyżka majonezu
kilkanaście liści bazylii ( lub zamiennie: świeży koper )
sól, pieprz

Wszystkie składniki wymieszać.


Smacznego !


3 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo