Sznycle z kalarepy i selera, w chrupiącej panierce to doskonała propozycja na szybki obiad. Wystarczy kilkanaście minut, by go przygotować.
Składniki:
1 kalapepa
1 seler
2 jajka
1/3 szkl. mąki
3/4 szkl. płatków owsianych ( mogą być zarówno górskie jak i błyskawiczne )
sól
pieprz kolorowy, np KAMIS
olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Warzywa obrać ze skóry, pokroić na plastry grubości około 1,5 centymetra.
W garnku zagotować wodę, posolić.
Plastry selera i kalarepy obgotować przez 3-4 minuty. Nie rozgotować !
Obgotowane warzywa ostudzić, przyprawić pieprzem kolorowym, ewentualnie dosolić.
Przygotować 3 miseczki lub 3 głębokie talerze. W jednym rozmącić jajka, do dwóch kolejnych wsypać mąkę oraz płatki owsiane.
Plastry selera i kalarepy obtaczać w mące, potem moczyć w rozmąconym jajku, na koniec panierować w płatkach owsianych.
Smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor.
Do sznycli polecam sos jogurtowy.
SOS JOGURTOWY:
4 pełne łyżki jogurtu greckiego
1 płaska łyżka majonezu
kilkanaście liści bazylii ( lub zamiennie: świeży koper )
sól, pieprz
Wszystkie składniki wymieszać.
Smacznego !
wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDla mnie bomba, bardzo ciekawe :)
OdpowiedzUsuńIle to może mieć kalorii bo wyszło mi pyszne ale sam fakt smażenia tego na głębokim tłuszczu mnie przeraża ... Ale :(
OdpowiedzUsuń