kwietnia 07, 2014

Muffinkowe torciki z kremem krówkowym

    Na fan pagu Delektujemy.pl ogłoszono konkurs " Babeczki na 1001 sposobów". 
Wbrew wielu negatywnym opiniom, że blogerowi nie przystoi brać udziału w takim konkursie - ja się skusiłam.
A tym, którzy z pewnością potępią moje zachowanie mam do przekazania, że ja lubię piec, wymyślać i bawić się w kuchni.
Po drugie: możecie zrobi składkę i podarować mi bon do DUKA.

Jak podać klasyczne muffiny czekoladowe, by nie były banalne ? 
Postanowiłam zrobić mini torciki muffinkowe. Bazą do ich stworzenia jest gotowy produkt Delekta - "Babeczki na 1001 sposobów" o smaku czekoladowym.


Składniki:
1 opakowanie Delekta  "Babeczki na 1001 sposobów" o smaku czekoladowym
2 jajka
100 ml mleka
100 ml oleju

 Krem:
200 ml śmietanki 30%
4 łyżki gotowej masy kajmakowej/krówkowej
1 łyżka żelatyny
woda do namoczenia żelatyny

ponadto:
biały lukier plastyczny
fiołki w cukrze, wg przepisu tutaj
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki kajmaku



Wykonanie:

Zawartość torebki "Babeczki na 1001 sposobów" wsypać do miski. 
Dodać jaja, mleko i olej - dokładnie wymieszać łyżką, tak by masa była gładka a składniki się połączyły.

Przygotować formę do babeczek - natłuścić ją.
Przygotować małą blachę - wyłożyć papierem do pieczenia.


Masą napełnić 6 otworów formy na babeczki, resztę masy wylać na blachę.

Babeczki piec w 180 stopniach C przez około 20 minut, ciasto nico krócej, wystarczy 12-15 minut.

Babeczki i ciasto ostudzić. Wyjąć z formy.

Z ciasta wykrawać szklanką odpowiadającą średnicy babeczki koła.
Muffinki przeciąć w połowie.



Żelatynę namoczyć w wodzie.

Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać kajmak - utrzeć.
Żelatynę rozpuścić - wlać do kremy i dokładnie połączyć.

Tężejącym kremem przekładać krążki, formując torcik.

Lukier plastyczny rozwałkować, wycinać paski odpowiadające wysokości babeczki 3/4 wysokości babeczki i odpowiednio długie.

Brzegi torciku posmarować kajmakiem i otulić lukrem plastycznym, lekko dociskając.

 1 łyżkę cukru pudru utrzeć dodając odrobinę wody, tak by powstał gęsty lukier.
Za pomocą lukru przyklejać fiołki.


Smacznego !

Przepis ten bierze udział w konkursie. Jeśli  uważasz, że zasługuje na nagrodę - możesz zagłosować tutaj

3 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo