„Zasmakuj w tradycji” to projekt tworzony przez LGD „Kraina wokół Lublina”, LGD „Ziemia Biłgorajska”,
LGD Ziemi Kraśnickiej.
Celem projektu jest
poznanie kultury, tradycji oraz regionalnych potraw terenów skupionych wokół
obszarów LGD.
Przygotowało: Stowarzyszenie Przyjaciół Wilkołaza |
„Cudze chwalicie, swego nie
znacie …” mówi znane przysłowie. I jak wiele w nim prawdy, jeśli chodzi o naszą
rodowitą, polską kuchnię oraz tradycje.
Rozsmakowaliśmy się w
kuchniach włoskich, francuskich, greckich, japońskich. Na naszych stołach coraz
częściej goszczą takie potrawy jak sushi, gyros, pizza. A nasze pierogi, bigos,
czy kulebiaki to gorsze ? Nie zapominajmy skąd pochodzimy, nie zapominajmy o
polskiej kuchni, która to bogata jest w zwykłe oraz wykwintne potrawy. Chwalmy
i szczyćmy się tym co polskie i kultywujmy tradycje naszych przodków.
W ramach projektu
realizowane są warsztaty kulinarne. Każde warsztaty rozpoczyna wykład
informujący uczestników o założeniach
projektu, o produktach regionalnych, korzyściach z ich wykorzystywania.
Po części teoretycznej
uczestnicy warsztatów pod czujnym okiem szefów kuchni przygotowują wspólnie
potrawy.
Każde warsztaty kulinarne
przygotowywane są w innej miejscowości. Mieszkańcy przygotowują na to spotkanie
tradycyjne potrawy, według starych receptur, nierzadko przekazywanych z
pokolenia na pokolenie. Stoły uginają się pod ciężarem takich pyszności.
Do tej pory miałam
możliwość uczestniczenia w dwóch takich pokazach. Jedne odbyły się w Woli
Trzydnickiej, drugie w Wólce Rudnickiej – obydwa na terenie LGD Kraśnik.
Jako mieszkanka powiatu
kraśnickiego mam zamiar uczestniczyć w kolejnych.
( od góry od lewej: pierogi z kapustą i grzybami, amoniaczki, pieczywo tradycyjne z piekarni Państwa Pudłów, pasztet z królika, pierogi jaglane - Wola Trzydnicka )
( od góry: owocowe nalewki, chleb i wiejskie wędliny, masło - Wólka Rudnicka )
Akcja promocyjna” Zasmakuj
w tradycji” to także cykl programów o tejże samej nazwie – „Zasmakuj
w tradycji”
emitowanych w TVP Lublin. Pierwszy
odcinek programu mogliśmy oglądać 6 kwietnia o godzinie 17.45. Kolejne emisje
co niedziela ( powtórki w sobotę o godzinie 19.00 ).
Finalnym „produktem”
projektu „Zasmakuj w tradycji” będzie książka kulinarna, zawierająca przepisy
na dania tradycyjne poszczególnych regionów. Autorem książki jest Waldemar
Sulisz.
Informacje o projekcie pojawiają
się na fan pagach:
·
ile pysznych rzeczy:)
OdpowiedzUsuńZnam tę piekarnię z Trzydnika:)
OdpowiedzUsuńa mi podobają się pisanki, czyjegoż to autorstwa???
OdpowiedzUsuń