kwietnia 30, 2014

Drożdżówki z dżemem ( koperty z dżemem )

    Domowe drożdżówki - wypełnione słodkim dżemem. 
Idealna na śniadanie, do kubka aromatycznej kawy lub jako przekąska do pracy, szkoły, w podróż, na długi spacer czy rowerową przejażdżkę.





Składniki:

3,5 szkl mąki pszennej
20 g drożdży
3 łyżki cukru
około 1 szklanki letniego mleka
100 g masła
1 całe jajko
1 żółtko

dowolny gęsty dżem - ja pomieszałam powidła z marmoladą jeżynową.
dodatkowo - jajko do posmarowania drożdżówek




Wykonanie:

 W rondelku rozpuścić masło, odstawić do ostygnięcia.

W 1/2 szklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże, dodając  cukier.
Rozpuszczone drożdże połączyć z mąką, jajami oraz płynny  lekko ciepłym masłem Stopniowo dolewać mleko i wyrabiać ciasto.
Ciasto ma być sprężyste i pulchne. Ilość mleka zależy od wilgotności mąki.
Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść. Podzielić na 2 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować dość cienko, na grubość około 1,5-2 mm, formując prostokąt ( nie musi mieć regularnych kształtów ).

Rozwałkowany placek pokroić na paski długości krótszego boku prostokąta i szerokości około 5 cm. 
Na rozwałkowany pasek wykładać porcję dżemu, rozsmarować. Pasek ciasta składać, zwijając trzy razy. Brzeg ciasta posmarować wodą, skleić.



Tak przygotowane drożdżówki ponownie odstawić do wyrośnięcia, na około 30-40 minut. Czas rośnięcia zależy od temperatury powietrza. Korzystając z uroków pogody, polecam postawić w tym najbardziej nasłonecznionym pokoju ;)

Przed wstawieniem do piekarnika drożdżówki posmarować roztrzepanym  jajkiem.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Wyrośnięte i posmarowane jajkiem bułeczki piec przez około 15 minut, na złoto.



Smacznego !

4 komentarze:

  1. Bardzo dobre drożdżówki. Ja dałem fantazję śliwkową z Pińczowa, ten produkt ma bardzo ciekawy smak, jest zrobiony z dodatkiem kakao i wanilii. Polecam i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Ciszę się bardzo, że się udały :)
      A "fantazję" polecam zrobić samemu. Przepis na dżem śliwkowy z kakao podam na blogu w przyszłym tygodniu.
      Pozdrawiam.

      Usuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo