Polecam risotto z kurczakiem i szparagami, w nieco odmienionej wersji. Moje risotto zyskało ciekawy kolor, dzięki pewnemu składnikowi...
Składniki:
1 szkl. ryżu arborio
450 ml ciepłej wody
2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
100 ml białego wytrawnego wina
1 ćwiartka z kurczaka
5-6 łodyg szparagów zielonych
1/2 cebuli
50 g sera żółtego, np Bursztyn
1 łyżka oliwy
2 łyżki masła
sól
przyprawa Carry indyjskie Kamis
1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Ćwiartkę z kurczaka umyć, usunąć skórę.
Za pomocą ostrego noża, odkroić od kości jak najwięcej mięsa. Kości zostawić na bulion.
Mięso pokroić w kawałki wielkości około 3-4 cm.
Rozgrzać patelnię. Na suchą patelnię wrzucić mięso - smażyć, aż mięso zmięknie i zarumieni się ( około 8 minut ).
Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła.
Cebulę posiekać w drobną kostkę - podsmażyć na maśle, aż lekko zmięknie.
Szparagi pokroić w plastry - najlepiej po skosie. Dodać do cebuli - podsmażyć 2-3 minuty. Szparagi mają lekko zmięknąć, ale muszą pozostać chrupkie.
Mięso z kurczaka dodać do warzyw - odstawić na bok.
Na patelni ( może być ta po kurczaku ) rozgrzać łyżkę oliwy. Wsypać ryż arborio - smażyć mieszając do momentu, aż ryż zacznie robić się szklisty - około 3-5 minut.
Ciepłą wodę wymieszać z sosem sojowym.
Podsmażony ryż podlewać wodą z sosem sojowym i dusić na małym ogniu, co raz uzupełniając płyn.
Na koniec wlać do ryżu wino - odparować.
Gdy ryż wchłonie płyny i stanie się kremowy, dodać szparagi i mięso z kurczaka - wymieszać.
Zestawić z ognia. Dodać do risotto starty żółty ser oraz łyżkę masła, doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i przyprawą carry indyjskie - dokładnie wymieszać.
Smacznego !
Czyli kurczak smaczny i pożywny na szybko :) coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam