marca 13, 2014

Brownie potrójnie czekoladowe

    Dieta ? Jaka dieta ! Czekolada wszak zdrowa jest ! 
Kawałek pysznego czekoladowego ciasta to recepta na zły humor, na całe zło, na małe i duże nerwy, na smutki i chandrę, na niepogodę, na zniechęcenie, na .... i tak można by wymieniać, wymieniać i wymieniać.
Lista była by bardzo długa.

Czyli co z tego wynika ? A no to, że z czekolady nie warto rezygnować i jeść ją trzeba :)
Dlatego dziś moja propozycja - upieczcie potrójnie czekoladowe brownie, zaproście przyjaciółkę i zajadajcie, popijając aromatyczną herbatą lub smaczną kawą !




Składniki:


100 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady białej
80 g masła
90 g cukru
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej










Wykonanie:

Czekoladę mleczną i gorzką połamać.
W garnku zagotować wodę, postawić na nim miskę lub mniejszy rondelek - wsypać połamaną czekoladę.
Do czekolady dodać pokrojone w kostkę masło - pozostawić czekoladę z masłem na parze, aż się rozpuści. Od czasu do czasu można zmieszać.
UWAGA - czekolady nie podgrzewać za mocno !


Białą czekoladę pokroić w małą kosteczkę.

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Miksować do momentu, aż cukier zupełnie się rozpuści, a masa jajeczna stanie się prawie biała.

Do ubitych jaj dodać rozpuszczoną, lekko przestygniętą czekoladę i 2 łyżki przesianej mąki - wymieszać.
Na koniec dodać kawałki białej czekolady - delikatnie wymieszać.

Ciasto wykładać na wysmarowaną masłem blachę prostokątną o wymiarach 25x20 cm lub do tortownicy średnicy 26cm.

Piec w 240 stopniach C przez 10 minut.


Smacznego !

4 komentarze:

  1. Widząc take brownie trudno się powstrzymać i nie zjeść. W takich momentach nie myśli się o żadnej diecie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie robiłam brownie i to jest błąd:)

    OdpowiedzUsuń
  3. no no :) nikt by obok takiego cuda nie przeszedł obojętnie :) Piękne i smaczne zarazem :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo