marca 12, 2014

Pikantna zupa z kapusty i soczewicy ( z kiełbasą )

    Czy na pikantne zupy jest  pora tylko zimą ? Gdy trzaskający mróz za oknem ?
Oj, nie. Rozgrzewająca zupa jest dobra zawsze. 
Moja propozycja jest pikantna, ale nie ciężka. Także na wiosenne, chłodniejsze dni zdecydowanie polecam !




Składniki:

1,5 l wywaru drobiowo-warzywnego
1 marchew
1 cebula
1 szkl. zielonej soczewicy
1/3 kapusty włoskiej
150 ml przetartych pomidorów lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
ognista mieszanka przypraw KAMIS

dodatkowo:
200 g dobrej kiełbasy
50 g sera żółtego, np Bursztyn
olej rzepakowy do podsmażenia cebuli




Wykonanie:

Wywar drobiowo-warzywny zagotować. 
Do gotującego się wywaru dodać soczewicę i pokrojoną w dość drobną kostkę marchew.
Gotować, aż soczewica będzie miękła.

W międzyczasie na pokroić drobno cebulę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego - podsmażyć cebulę na rumiano i dodać do zupy.



Kapustę poszatkować. Dodać do gotującej się zupy.
Wlać przetarte pomidory/ koncentrat pomidorowy - gotować aż warzywa zmiękną.

Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i ognistą mieszanką przypraw Kamis ( ewentualnie chili ).


Kiełbasę pokroić w plastry, najlepiej po skosie.
Rozgrzać patelnię i podsmażyć plastry kiełbasy. 

Porcję zupy podawać z plastrami podsmażonej kiełbasy i tartym serem żółtym.


 Smacznego !



4 komentarze:

  1. Zdecydowanie coś dla mojego męża.

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi smacznie :)

    zapraszam na pesto z rukoli!
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo