Oj, nie. Rozgrzewająca zupa jest dobra zawsze.
Moja propozycja jest pikantna, ale nie ciężka. Także na wiosenne, chłodniejsze dni zdecydowanie polecam !
Składniki:
1,5 l wywaru drobiowo-warzywnego
1 marchew
1 cebula
1 szkl. zielonej soczewicy
1/3 kapusty włoskiej
150 ml przetartych pomidorów lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
ognista mieszanka przypraw KAMIS
dodatkowo:
200 g dobrej kiełbasy
50 g sera żółtego, np Bursztyn
olej rzepakowy do podsmażenia cebuli
Wykonanie:
Wywar drobiowo-warzywny zagotować.
Do gotującego się wywaru dodać soczewicę i pokrojoną w dość drobną kostkę marchew.
Gotować, aż soczewica będzie miękła.
W międzyczasie na pokroić drobno cebulę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego - podsmażyć cebulę na rumiano i dodać do zupy.
Kapustę poszatkować. Dodać do gotującej się zupy.
Wlać przetarte pomidory/ koncentrat pomidorowy - gotować aż warzywa zmiękną.
Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i ognistą mieszanką przypraw Kamis ( ewentualnie chili ).
Kiełbasę pokroić w plastry, najlepiej po skosie.
Rozgrzać patelnię i podsmażyć plastry kiełbasy.
Porcję zupy podawać z plastrami podsmażonej kiełbasy i tartym serem żółtym.
Smacznego !
Zdecydowanie coś dla mojego męża.
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńzjadłabym z chęcią
OdpowiedzUsuńbrzmi smacznie :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na pesto z rukoli!
www.cookplease.blogspot.com