marca 18, 2014

Bezowy torcik z truskawkami ( lekko mrożony )

    Oto propozycja na deser, który powstał z przypadku.
Dnia pewnego postanowiłam upiec dakłas - czyli tort z bezowych blatów. Poległam - tak, ja blogerka - poległam. Bo przecież nie jestem żadnych guru, i mi też zdarzają się porażki kulinarne.
Moje bezowe blaty choć wysuszyły się ładnie, za nic nie chciały odkleić się od blachy :/
Załamałam ręce, i łzy stanęły w moich oczach. Ze złości, pocięłam je w kawałki ! A gdy emocje już opadły - zaświtała myśl...
Tak oto powstał torcik na kruszonej bezie :) Także moi mili, bez obaw pieczcie bezę i szykujcie bezowy torcik !



 Składniki


Beza:
6 białek
300 g drobnego cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu


Krem:
250 g mascarpone
200 ml śmietanki kremówki 30%
3-4 łyżki cukru pudru
200 g truskawek







Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 190 stopni C.

Białka ubić na sztywną pianę, do ubitych dodawać po łyżce cukru. Białka z cukrem ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści, a piana nabierze szklistego połysku.

 Do ubitej piany dodać ocet i mąkę ziemniaczaną - dokładnie połączyć.

Na blachę ( najlepiej taką z wyposażenia piekarnika ) położyć papier do pieczenia - wyłożyć pianę z białek.



Piec w 190 stopniach C przez 5 minut, zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec 90 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę w uchylonym piekarniku, do ostygnięcia



Truskawki umyć, pokroić w kosteczkę.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno.

Dodać mascarpone i cukier - ubijać, aż składniki się połączą.
Do kremu dodać truskawki i wymieszać.
Bezę pokruszyć.
W tortownicy średnicy 24cm ułożyć warstwę bezy, formując niski rant. Następnie wyłożyć krem z truskawkami i  przykryć warstwą bezy.
Torcik schłodzić w zamrażarce przez 3 godziny.



Smacznego !

4 komentarze:

  1. Ojej jaki piękny :))) Jak widać "recykling" przynosi oszałamiające rezultaty. Kocham bezowe torty, szczególnie te domowe. Tak trzymaj !

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda! A smakuje pewnie jeszcze lepiej. Uwielbiam połączenie bezy z truskawkami:D

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam bezowe tory:) pycha:d

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo