marca 21, 2014

Placuszki twarogowo-bananowe

   Wiosna, ach to Ty !!!
Dziś pierwszy dzień wiosny... i wagaruję troszeczkę. Jakoś tak poddałam się pogodzie, słoneczku i wolałam wyjść na spacer, niż stać przy garach :)
Oj, czasem można !

A żeby głodnym nie wychodzić na ten spacer, na szybko przygotowałam placuszki twarogowo-bananowe. Polecam, są pyszne !



Składniki:

200 g twarogu półtłustego
2 mocno dojrzałe banany
3 łyżki mąki pełnoziarnistej, np Lubella
1 jajko



dodatkowo:
2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka miodu

olej rzepakowy do smażenia






Wykonanie:

Twaróg pokruszyć, banany obrać ze skóry i pokroić w kawałki.
Dodać całe jajko i 3 łyżki mąki.
Całość zmiksować przy pomocy miksera z nakładką do rozdrabniania. Ser nie musi utrzeć się na gładko, może pozostać lekko grudkowaty.



Patelnię posmarować lekko olejem rzepakowym.
Na rozgrzanej patelni kłaść łyżką porcję ciasta - placuszki smażyć na wolnym ogniu z obu stron na rumiano.
Przekręcając placuszki należy być ostrożnym, gdyż ciasto jest bardzo miękkie i łatwo placuszki rozerwać.


Na drugiej patelni uprażyć pestki słonecznika. Do uprażonych ziaren dodać miód - wymieszać.

Placuszki podawać ze słonecznikiem w miodzie.



Smacznego !

3 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo