lutego 05, 2014

Trufle daktylowo-morelowe

Dziś proponuję Wam zrobić domowe trufle ... ale nie takie zwyczajne.
Do ich stworzenia potrzebujecie bakalii i to one są tu głównym składnikiem.

Trufelkami takimi możecie obdarować przyjaciółkę, mamę lub zrobić słodki prezent ukochanemu/ukochanej - wszak Walentynki tuż, tuż !


Składniki na około 15 sztuk:

20 suszonych daktyli bez pestki
15 suszonych moreli, np Bakalland
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao

do obtaczania: kakao, cukier puder





Wykonanie:



Suszone daktyle i morele mielimy w maszynce do mięsa. Można również je zmiksować, aczkolwiek nie jest to proste zadania, ani dla Was ani dla miksera/ blendera.
Taki o małej mocy może zwyczajnie nie mieć siły bakali zmielić, no i co ... w najgorszym przypadku, mikser zakończy żywot !


W garnku/ rondelku zagotowujemy szklankę wody, na garnku umieszczamy miskę. Do miski wrzucamy połamaną czekoladę. Czekamy aż się rozpuści - nie mieszamy w między czasie !


Do zmiksowanych owoców dodajemy 2 łyżki kakao oraz roztopioną czekoladę - wyrabiamy masę.
Masę odstawiamy do ostygnięcia.

Z masy formujemy trufelki.
Gotowe kuleczki obtaczamy w kakao lub cukrze pudrze lub mieszance cukru pudru z kakao.

Termin przydatności trufelek nie jest ściśle określony, u mnie dłużej niż 1 dzień nie poleżą ;)
Ale, odpowiednio schowane, w pudełeczku, w lodówce - w najdalszym jej zakamarku na pewno zachowają świeżość kilkunastu dni !





Smacznego !

 KLIK






5 komentarzy:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo