lutego 03, 2014

Zimowe CAKE POPS - czyli pyszności na patyczku





Składniki:

500 g suchego ciasta, np okrawki babki piaskowej, biszkoptu, muffinek
120 g serka mascarpone
80 g nutelli


do dekoracji:
200 g białej czekolady
1 łyżka oleju rzepakowego
barwnik niebieski
posypki, perełki, pisaki cukrowe
patyczki






Wykonanie:


Suche okrawki ciast kruszymy, najlepiej w malakserze.
Serek łączymy z nutellą. Dodajemy do okruchów ciasta - dokładnie wyrabiamy masę.
Masę odstawiamy na 15 minut do zamrażarki.

Po tym czasie z masy formujemy kulki, mniejsze i większe.


Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając łyżkę oleju.



Patyczki, np do szaszłyków, moczymy w czekoladzie i wbijamy w kulki.
Tworzymy bałwanki, nabijając dwie różnej wielkości kuleczki, lub bombki, nabijając tylko jedną kulkę.

Tak przygotowane kulki, odstawiamy na 20 minut do lodówki.

Po tym czasie, czekoladę ponownie podgrzewamy, tak by była płynna.
Bombki i bałwanki zanurzamy w czekoladzie, czekamy aż jej nadmiar spłynie.
Czekoladę możemy zabarwić, dodając barwnik spożywczy.

Oblane czekoladą CAKE POPS dekorujemy.
Udekorowane schładzamy, żeby czekolada dobrze zastygła.


Smacznego !

4 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo