A dlaczego zdrowszą ? A no dlatego, że do ich przygotowania użyłam mąki owsianej pełnoziarnistej, zamiast pszennej.
Muffiny nie zawierają też jaj, ani mleka i jego przetworów.
To świetna propozycja dla alergików.
Składniki na 12 muffinek:
1 szkl. mąki owsianej
1/2 szkl. mąki kukurydzianej
1/2 szkl. mąki ryżowej
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
3/4 szkl. cukru trzcinowego
1/4 szkl. oleju rzepakowego
200 ml napoju ryżowego Alpro
2 banany średniej wielkości
2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 4 łyżki wody ( lub zamiennie 2 całe jaja )
Wykonanie:
Na sam początek przygotowujemy mąki.
Żeby uzyskać szybko i tanio mąkę ryżową i kukurydzianą, mielę w młynku do kawy ( takim który pamięta czasy ZSRR ) płatki owsiane górskie oraz płatki ryżowe.
Odmierzam odpowiednią ilość mąki i przesypuję do miski. W misce mieszam wszystkie rodzaje mąk, potrzebne do przygotowania ciasta na muffiny, tj. owsianą, ryżową i kukurydzianą. Dodaję sól i sodę - dokładnie łączę składniki.
Zamiennikiem jaj w tym przepisie jest mielone siemię lniane.
Zmielone siemię lniane mieszam z wodą, w proporcji 1 łyżka siemienia + 2 łyżki wody. Jako, że przepis podstawowy zawiera 2 całe jajka, dodajemy 2 łyżki siemienia i 4 łyżki wody.
Banany obieramy, rozgniatamy widelcem.
Do naczynia przekładamy rozgniecione banany, dodajemy papkę z siemienia lnianego oraz cukier - dokładnie miksujemy, aż cukier się rozpuści. Pod koniec miksowania dodajemy olej.
Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy składniki suche, na przemian z napojem ryżowym. Ciasta nie miksujemy zbyt dokładnie.
Blachę do pieczenia muffnek ( na 12 sztuk ) wykładamy papilotkami, każdą wypełniamy ciastem do wysokości około 3/4 wysokości.
Pieczemy w 170 stopniach C przez 25 minut.
Smacznego !
Ale bym taką zjadła :D
OdpowiedzUsuńświetne:)
OdpowiedzUsuń