Zwykle robiłam tradycyjne, proste ciast na gofry. Pewnego dnia, moja Igusia mówi: mamo, chcę gofry cynamonowe - zrobisz ?
Pewnie, że zrobię !
I tak oto gofry cynamonowe zagościły na naszym stole.
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
2 jajka
1/2 szkl. cukru
1/3 kostki margaryny ( około 80 dag )
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka cynamonu KAMIS
ewentualnie - przyprawa do dań słodkich KAMIS
woda
dodatkowo:
cukier puder
sos owocowo-korzenny
Wykonanie:
Margarynę rozpuścić, odstawić do ostygnięcia.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cynamonem, ewentualnie dodać trochę przyprawy do dań słodkich KAMIS.
Do mąki dodać żółtka, cukier, zimną rozpuszczoną margarynę oraz wodę. Wodę dolewamy stopniowo, miksując - do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany.
W zależności od mąki, jej chłonności będzie to około 1,5-2 szklanek wody.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do ciasta gofrowego, dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Smażyć gofry w rozgrzanej gofrownicy, aż nabiorą złocistego koloru. Upieczone gofry odkładać na siatkę, nigdy na talerz - gdyż zawilgotnieją od pary i już nie będą chrupiące !
A ... i zjadać od razu, tylko ciut ostygną ! ;)
Z tego przepisu powinno wyjść Wam około 10 gofrów.
Ja podaję te gofry z sosem owocowo-korzennym lub oprószone cukrem pudrem.
Smacznego !
Pyszności :))) kiedyś zabraknie mi zeszytu by spisać te wszystkie Twoje cuda...
OdpowiedzUsuńbardzo lubię gofry:)
OdpowiedzUsuń