Składniki:
100 g masła
3 jajka
150 g cukru
cukier waniliowy
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego lub zamiennie śmietanki 30%
dodatkowo:
pisaki cukrowe Dr. Oetker
inne dekoracje
Wykonanie:
Formę do pieczenia miśków, smarujemy dokładnie, aczkolwiek nie grubo, masłem i obsypujemy mąką. Nadmiar mąki strząsamy.
Moja forma ma otwory na 12 misiów, a ciasta wystarcza na 2 takie blachy.
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę, tj. do momentu rozpuszczenia cukru.
Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku, nadal ucieramy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy.
Do masy maślano-jajecznej stopniowo dodajemy mąkę, na przemian z mlekiem/śmietanką - dokładnie ucieramy.
Ciastem wypełniamy otwory, do 3/4 wysokości. Jeśli lubicie, w miejscu gdzie jest brzuszek, możecie położyć nutellę.
Ciasteczka pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez 20 minut.
Upieczone, ostygnięte misie dekorujemy pisakami cukrowymi. Możemy misiaczkom także przykleić gotowe elementy dekoracyjne, np z czekolady.
Smacznego !
rewelacyjnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńjakie śliczne miśki:)
OdpowiedzUsuńświetne!!!
OdpowiedzUsuńa u mnie dziś nie-walentynkowa tarta jabłkowa!
A mogłabym ciasto wlać do takiej dużej foremki w kształcie misia?
OdpowiedzUsuńTak, tylko obserwuj i ewentualnie wydłuż czas pieczenia.
Usuń