lutego 26, 2014

Kule śniegowe ( pączki ptysiowe )

   Kule śniegowe, na taki tytuł trafiłam wertując bardzoooo stary zeszyt z przepisami mojej mamy.
A co się kryło pod tą nazwą , a no przepis iście tłusto-czwartkowy !
Kule śniegowe, to nic innego jak pączusie z ciasta ptysiowego.
Muszę przyznać, że większość pączków straciła swój kulisty kształt podczas smażenia. Stały się bardzo nieforemnymi kulami śniegowymi ... ale i tak są pyszne !
To taka alternatywa dla wszystkim znanych gniazdek lub inaczej - pączków wiedeńskich.



Składniki ( około 30szt. )

1,5 szkl. mąki pszennej tortowej
250 ml wody
100 g masła/margaryny
5 całych jaj

do smażenia: olej rzepakowy ( u mnie Beskidzki olej marki Bielmar )

lukier:
3/4 szkl. cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka wody

wiórki kokosowe




Wykonanie:

Wodę z masłem zagotować.
Do gotującej się wody z masłem dodać mąkę - szybko i dokładnie wymieszać.
Masę gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając - około 5 minut ( aż zacznie robić się szklista ).
Gotową masę zdjąć z ognia.
Do masy dodawać po jednym jajku, nie przerywając miksowania. Miksować, aż masa zgęstnieje.




Z gotowej masy formować kulki 
 wielkości orzecha włoskiego.

Kulki układać na ściereczce.






W rondelku rozgrzać tłuszcz. 
Zrobić próbę temperatury - wrzucając jedną kulkę ciasta.
 Kulki smażyć na złoty kolor.

Przygotować lukier.
Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym i wodą. Jeśli jest za gęsty dodać więcej wody.

Każdą kulkę maczać w lukrze i obtaczać w wiórkach kokosowych.


 Smacznego !










6 komentarzy:

  1. pyszności:) świetnie wyglądają;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mi wyszlo to beznadziejnie;/ i nawet nie wiem w czym rzecz;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monik, powiedz konkretnie co Ci nie wyszło ? Robiłaś dokładnie z tego przepisu ?

      Usuń
  3. Ale piękne maleństwa, oj zjadłabym.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł z tymi dodatkami, nie dość, że pyszne to i piękne :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo