Wiosna wszak już czai się gdzieś za rogiem... Lada moment nastaną ciepłe, słoneczne dni ( mam nadzieję, że zimna już nie wróci w tym roku ).
Nieco optymizmu i ciepłą dała mi dziś - zupa z dyni. Ten kolor, ten smak - uwielbiam.
A Wy ? skusicie się na porcję ?
Składniki:
około 300 g marchewki
około 700 g dyni piżmowej
1 l bulionu ( wołowy lub drobiowy )
100 ml wina białego wytrawnego
150 ml napoju ryżowego Alpro
1 łyżka ketchupu pikantnego
1 łyżeczka ( lub więcej wedle uznania )curry indyjskie Kamis
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
Dynię i marchew obrać.
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić pokrojoną w kostkę marchew - podsmażyć 5 minut.
Po tym czasie dodać do marchewki pokrojoną w kostkę, obraną i wypestkowaną dynię - dusić aż warzywa zmiękną - nie muszą się rozpadać.
W garnku zagotować bulion, dodać podsmażone warzywa - gotować. W czasie gotowania dolać wino.
Zupę gotować, aż warzywa zupełnie zmiękną i zaczną się rozpadać.
Pod koniec gotowania do zupy dodać ketchup oraz napój ryżowy Alpro. Możecie go zastąpić mlekiem kokosowym lub słodką śmietanką.
Zupę doprawić do smaku przyprawami.
Ugotowaną zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na krem.
Smacznego !
Od pewnego czasu planuję zrobienie kremu z dynii i nie mogę się za niego zabrać. Twój wygląda pysznie! ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie http://gotowaniena102.blogspot.com/
Uwielbiam zupę dyniową, a Twoja wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń