lutego 24, 2014

Kremowa zupa z dyni

   Dziś tak buro i ponuro .... Tęskno mi za słoneczkiem !
Wiosna wszak już czai się gdzieś za rogiem... Lada moment nastaną ciepłe, słoneczne dni  ( mam nadzieję, że zimna już nie wróci w tym roku ).

Nieco optymizmu i ciepłą dała mi dziś - zupa z dyni. Ten kolor, ten smak - uwielbiam.
A Wy ? skusicie się na porcję ?



Składniki:


około 300 g  marchewki
około 700 g dyni piżmowej
1 l bulionu ( wołowy lub drobiowy )
100 ml wina białego wytrawnego
150 ml napoju ryżowego Alpro
1 łyżka ketchupu pikantnego
1 łyżeczka ( lub więcej wedle uznania )curry indyjskie Kamis
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek






Wykonanie:

Dynię i marchew obrać.
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić pokrojoną w kostkę marchew - podsmażyć 5 minut.
Po tym czasie dodać do marchewki pokrojoną w kostkę, obraną i wypestkowaną dynię - dusić aż warzywa zmiękną - nie muszą się rozpadać.



W garnku zagotować bulion, dodać podsmażone warzywa - gotować. W czasie gotowania dolać wino.
Zupę gotować, aż warzywa zupełnie zmiękną i zaczną się rozpadać.

Pod koniec gotowania do zupy dodać ketchup oraz napój ryżowy Alpro. Możecie go zastąpić mlekiem kokosowym lub słodką śmietanką.

Zupę doprawić do smaku przyprawami.

Ugotowaną zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na krem.


Smacznego !

3 komentarze:

  1. Od pewnego czasu planuję zrobienie kremu z dynii i nie mogę się za niego zabrać. Twój wygląda pysznie! ;)
    Zapraszam do siebie http://gotowaniena102.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zupę dyniową, a Twoja wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo