lutego 27, 2014

Faworki tradycyjne ( chrust )

   Tłusty Czwartek zobowiązuje ! A raczej mąż zobowiązuje żonę, by ta miała co robić w kuchni ;)
I tak oto za jego życzeniem, usmażyłam porcję faworków... przyznać się muszę, że ten wyrób cukierniczy robiłam pierwszy raz...

A przepis znalazłam w bardzo starym poradniku dla kobiet...  Książeczka nie ma okładki, więc autor nie znany.



Składniki:

około 2 szkl. mąki pszennej
4 żółtka
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu lub spirytusu


cukier puder do posypania

tłuszcz do smażenia - tradycyjnie powinien być to smalec, ale można użyć też oleju rzepakowego






Wykonanie:

Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia.
Do mąki dodać śmietanę i żółtka oraz sól. Wszystkie składniki wymieszać razem i zagnieść ciasto.
Ciasto wyrabiać, aż stanie się jednolite i gładkie. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta makaronowego.





Na oprószonym mąką blacie/stolnicy - wałkować ciasto na dość cienki placek. Za pomocą radełka lub noża wykrawać paski szerokości około 3x15 cm, każdy pasek naciąć po środku i przełożyć koniec - tworząc supełek.

W rondlu rozgrzać tłuszcz. Zrobić próbę temperatury, wrzucając na tłuszcz jeden kawałek ciasta - jeśli zaraz wypłynie na wierzch i zacznie się rumienić, tłuszcz ma odpowiednią temperaturę i możemy przystąpić do smażenia.

Usmażone faworki kłaść na ręczniku papierowym, żeby oddały nadmiar tłuszczu.
Gotowe faworki przekładać na talerz/ tacę i oprószyć cukrem pudrem.



Smacznego !

5 komentarzy:

  1. jak zawsze smacznie!
    i u mnie faworki :D dziś na blogach królują one i pączki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wpisuję się na listę obserwatorów bloga i zapraszam do siebie. Pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo