lutego 21, 2014

Chrupiące gofry cynamonowe

   Gofry ... kto ich nie kocha !
Zwykle robiłam tradycyjne, proste ciast na gofry. Pewnego dnia, moja Igusia mówi: mamo, chcę gofry cynamonowe - zrobisz ?
Pewnie, że zrobię !
I tak oto gofry cynamonowe zagościły na naszym stole.



Składniki:

0,5 kg mąki pszennej
2 jajka
1/2 szkl. cukru
1/3 kostki margaryny ( około 80 dag )
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka cynamonu KAMIS
ewentualnie -  przyprawa do dań słodkich KAMIS

woda

dodatkowo:
cukier puder
sos owocowo-korzenny





Wykonanie:

Margarynę rozpuścić, odstawić do ostygnięcia.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cynamonem, ewentualnie dodać trochę przyprawy do dań słodkich KAMIS.

Do mąki dodać żółtka, cukier, zimną rozpuszczoną margarynę oraz wodę. Wodę dolewamy stopniowo, miksując - do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany.
W zależności od mąki, jej chłonności będzie to około 1,5-2 szklanek wody.


Białka ubijamy na sztywną pianę.

Do ciasta gofrowego, dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Smażyć gofry w rozgrzanej gofrownicy, aż nabiorą złocistego koloru. Upieczone gofry odkładać na siatkę, nigdy na talerz - gdyż zawilgotnieją od pary i już nie będą chrupiące !

A ... i zjadać od razu, tylko ciut ostygną ! ;)

Z tego przepisu powinno wyjść Wam około 10 gofrów.

Ja podaję te gofry z sosem owocowo-korzennym lub oprószone cukrem pudrem.


Smacznego !

2 komentarze:

  1. Pyszności :))) kiedyś zabraknie mi zeszytu by spisać te wszystkie Twoje cuda...

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo