Sos owocowo-korzenny, to wyśmienity dodatek do wielu deserów i dań nie tylko na słodko.
Sprawdzi się jako dodatek do gofrów, słodkich drożdżowych bułek, do naleśników.
Doskonały także do pieczonych mięs.
Wedle upodobań, można go dowolnie modyfikować, dodając ulubione owoce/bakalie oraz przyprawy.
Dziś sam przepis na sos, a co do sosu - to już niebawem.
Składniki:
250 g mrożonych wiśni
100 g suszonych śliwek
70 g suszonych moreli
1 łyżka brązowego cukru
300 ml soku z czarnej porzeczki
1 łyżka masła
3 gwiazdki anyż
1 laska cynamonu
3-4 całe nasiona kardamonu
Wykonanie:
Wiśnie rozmrażamy.
Do rondla przekładamy wiśnie, suszone śliwki i morele. Całość zalewamy sokiem z czarne porzeczki.
Do owoców dodajemy gwiazdki anyżu, nasiona kardamonu ( w całości ) oraz laskę cynamonu, a także cukier.
Całość gotujemy na wolnym ogniu, do odparowania 1/3 płynu.
Za pomocą łyżki wyławiamy z sosu wszystkie przyprawy.
Jeszcze ciepły, aczkolwiek nie gorący sos miksujemy na gładko. Dodajemy masło - dokładnie je rozprowadzamy.
Smacznego !
Bardzo lubię takie dodatki :D
OdpowiedzUsuńmmmmmmm...
OdpowiedzUsuń