grudnia 06, 2013

Pierogi z kaszą jaglaną i bakaliami - lubelski kociołek II edycja

   Lubelskie blogerki postanowiły znowu wspólnie gotować.
Tematem drugiej edycji miała być kasza jaglana.

Moje propozycja oraz smak dania jednoznacznie skojarzyło mi się ze Świętami Bożonarodzeniowymi, dlatego prezentuję pierożki w świątecznej scenerii.

Zapraszam także do dziewczyn:
Martyna - http://breakfastofdreams.blogspot.com/http://chiliandsugar.blogspot.com/
Edyta - http://pasja-smaku.blogspot.com/
Dorota - http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Angelika- http://duringthefreetime.blogspot.com/
Ania - http://przyprawmnie.blogspot.com/
Marta - http://niebieskapistacja.blox.pl/html


 CIASTO:
500 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
120-150 ml wody
1 łyżka oleju rzepakowego

FARSZ: 
3/4 szkl. kaszy jaglanej
300 g białego sera
1 szkl. mleka 3,2%
0,5 szkl. wody
3 łyżki cukru
1 szkl. bakalii




Wykonanie:

Kaszę zalać woda i mlekiem, posłodzić cukrem. Gotować około 20 minut, aż płyn się wchłonie. Kaszę przykryć, odstawić do wystygnięcia.

Bakalie - rodzynki, śliwki, morele, migdały, orzechy - wybór dowolny - posiekać nie za drobno.

Ser pokruszyć przełożyć do miski  robota, dodać kasze - zmiksować pulsacyjnie. Uważać, by nie zrobić "papki".
Ewentualnie ser i kaszę przepuścić przez maszynkę do mięsa.

Do masy dodać bakalie - wymieszać.

Ciasto: 
Z mąki, jaja, wody, oleju i soli zagnieść sprężyste ciasto. Uformować kulę i nakryć ciepłą miseczką na kilka minut, żeby ciasto odpoczęło.

Ciasto wałkować na oprószonej mąką stolnicy, wykrawać szklanką koła.
Na środku koła układać farsz, zlepić brzegi i docisnąć widelcem.

Pierogi gotować w osolonej wodzie - do wypłynięcia.

Podawać z wody z kwaśną śmietaną i cukrem pudrem lub odgrzane na masełku, posypane cukrem pudrem. 
Wersja smażona bardziej mi odpowiada :)

 „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zachęcam Was moi mili, żebyście zaprosili go do swoich kuchni i śmiało zastępowali te mniej zdrowe tłuszcze, olejem rzepakowym"




Smacznego !

8 komentarzy:

  1. pysznie wyglądają:) mniam:D:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna propozycja na nadzienie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa propozycja na pierogi...Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. o, tak mi się właśnie kojarzą lubelskie pierogi :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie spotkałam się z takim farszem do pierogów, interesujący...

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za wspólne kucharzenie w Lubelskim kociołku. Oby więcej takich akcji.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo