grudnia 03, 2013

Sernik gotowany waniliowo-kakaowy

Składniki:

CIASTO: 2 szkl. mąki, 2 łyżki kakao, 1/2 kostki margaryny, 3 łyżki cukru pudru, jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka czubata amoniaku, 2 łyżki śmietany

MASA SEROWA:  1 kg twarogu w wiadereczku, 1 jajko, 1/2 margaryny, 1 szkl cukru, 1 budyń waniliowy, 1 łyżka płaska maki ziemniaczanej, 1 laska wanilii




Wykonanie:


Ze składników zagnieść ciasto, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować, upiec na spodzie tortownicy średnicy 26 cm.
  
Ser, cukier, jajko, margarynę podgrzewać na małym ogniu, mieszając. Dodać ziarenka z laski wanilii.

Budyń wymieszać z mąką - rozrobić w odrobinie mleka.

Do gotującej się masy serowej wlać budyń - gotować do zgęstnienia.




Ciepłą masą przekładać blaty ciasta.

Wierz ciasta polać rozpuszczoną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.



Odstawić do stężenia - najlepiej na całą noc. 


Smacznego !

9 komentarzy:

  1. powiedziałabym,że z....wygląda więc już wiem,że i pewnie z....smakuje,wypróbuję na pewno :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładna "zeberka" :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam ten sernik i rzeczywiście pyszny ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. A jaki czas pieczenia ciasta i w ilu stopniach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Przepraszam za przeoczenie - pieczemy w 170 stopniach 12-15 minut.

      Usuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo