grudnia 23, 2013

Makowa tarta z bezami


  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mielonego maku, np BackMit
  • 200 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • budyń waniliowy
  • 1 śmietan fix do śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g małych bez 








Wykonanie:

Masło pokrój w drobną kostkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj masło i 1 jajko - szybko wyrób ciasto.
Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
Zimne ciasto rozwałkuj, wyłóż ciastem formę do tarty średnicy 25 cm.
Do naczynia wlej śmietankę 18%, dodaj jajka i cukier - zmiksuj.

 
Wsyp mak i zawartość torebki z budyniem waniliowym - dobrze wymieszaj.
Masę makową wylej na ciasto.
Piecz 40 minut w 160 stopniach C.
Ostudź tartę.
Śmietankę 30% ubij z fixem do śmietany i cukrem pudrem.
Wyłóż na zimną tartę. Wierz udekoruj małymi bezami.



Smacznego !

4 komentarze:

  1. wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawa i oryginalna wersja makowca :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda szałowo <3
    wesołych, pierniczkowych świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda, tak zimowo :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo