listopada 26, 2013

Serowa tarta z jabłkami

Składniki:



CIASTO: 25 dag mąki pszennej, 120 g masła,5 łyżek cukru szczypta soli, 1 jajko.


NADZIENIE: 2 jajka, 250g sera ricotta lub chudego twarogu, 4 łyżki cukru, 2 łyżki budyniu waniliowego ( proszku ), 3 jabłka, sok z cytryny, konfitura z żurawiny, łyżka miodu





Wykonanie:

 Ze składników zagnieść ciasto, uformować kulę,owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 30 min.


Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser ricotta, budyń waniliowy - wymieszać. Dodać pianę z białek - delikatnie połączyć.

Ciasto rozwałkować, wyłożyć blachę, wylać masę serową. 
Na masie ułożyć cienko pokrojone jabłka. 

Piec 40 min w 180 st. C. Na 5 min przed końcem pieczenia, jabłka polać miodem. Upieczone ciasto udekorować konfiturą.


Smacznego !

6 komentarzy:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo