października 24, 2013

Strudel z jabłkami i rodzynkami



Ciasto: 
270 g mąki pszennej, 
1 żółtko, 
szczypta soli,
4 łyżki oleju, 
woda


Nadzienie: 1,5kg jabłek, 100g rodzynek, 4 łyżki cukru trzcinowego, 4 łyżki bułki tartej, łyżeczka cynamonu





Wykonanie: 

 
Z mąki, żółtka, soli, oleju zagnieć ciasto, dolewając wody ( około 180 ml ), tyle, żeby ciasto wyszło bardzo elastyczne.

Ciasto rozwałkuj bardzo cienko, na oprószonej mąką ściereczce.


Jabłka obierz, pokrój w kostkę.
Ułóż jabłka na rozwałkowanym cieście, posyp rodzynkami, cukrem i bułką tartą.
Zwiń strudel, chwytając ściereczkę za końce.

Gotowy strudel przełóż na blachę wysmarowaną tłuszczem.
Piecz w 210 stopniach C przez 50-55 min.

Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem. 



Smacznego !

4 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo