Składniki:
4 jajka
1 szkl. cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 szkl, mąki pszennej
1/2 szkl. oleju
4 jabłka średniej wielkości
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem.
Żółtka roztrzepać widelcem - dodać do piany z białek. Ubić.
Mąkę połączyć z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao - dodać do jaj. Dolać olej - wszystko połączyć.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę 1x1 cm.
Pokrojone jabłka dodać do ciasta - wymieszać.
Wylać ciasto na wysmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę średnicy 26 cm lub kwadratową blachę.
Piec w 170 stopniach około 50 min.
Upieczony placek posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
Ostatnio u mnie dużo jabłkowego pieczenia ;)
OdpowiedzUsuńmusze w koncu taki zrobic :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast!!
OdpowiedzUsuńmoże się skuszę na nie,wszystkie skłądniki mam :)
OdpowiedzUsuń