Ciasto:
270 g mąki pszennej,
1 żółtko,
szczypta soli,
4 łyżki oleju,
woda
Nadzienie: 1,5kg jabłek, 100g rodzynek, 4 łyżki cukru trzcinowego, 4 łyżki bułki tartej, łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Z mąki, żółtka, soli, oleju zagnieć ciasto, dolewając wody ( około 180 ml ), tyle, żeby ciasto wyszło bardzo elastyczne.
Ciasto rozwałkuj bardzo cienko, na oprószonej mąką ściereczce.
Jabłka obierz, pokrój w kostkę.
Ułóż jabłka na rozwałkowanym cieście, posyp rodzynkami, cukrem i bułką tartą.
Zwiń strudel, chwytając ściereczkę za końce.
Gotowy strudel przełóż na blachę wysmarowaną tłuszczem.
Piecz w 210 stopniach C przez 50-55 min.
Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.
Smacznego !
uwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńmmm, zjadłabym:))
OdpowiedzUsuńpoproszę kawałek:)
OdpowiedzUsuńCiasto strudlowe trochę mnie przeraża... Twój wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuń