września 19, 2013

Tartaletki z warzywami sezonowymi


SKŁADNIKI:


Ciasto:

200g masła
400 g mąki ( lub więcej jeśli ciasto jest rzadkie )
1 żółtko
szczypta soli
łyżka zimnej wody





Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować. Wycina koło, wylepić nimi foremki. Piec w 180 stopniach około 20 minut.


Upieczone korpusiki wyjąć ostrożnie z formy.
Farsz:
2 marchewki
1 czerwona cebula
4 pieczarki
2 ziemniaki w łupinkach
kawałeczek selera
1/2 małego kabaczka
garść orzechów wołoskich
olej rzepakowy do smażenia
sól, pieprz, tymianek
Na patelni rozgrzać olej.
Warzywa pokroić w w nie za drobne kawałeczki.
Na początek na tłuszcz wrzucamy marchew i selera, po chwili dodajemy ziemniaki. Potem cebulka pokrojona w pióra.
Pod koniec pieczarki i kabaczek oraz orzechy.
Całość doprawiamy do smaku.
Danie najlepiej smakuje w kieliszkiem białego, półwytrawnego wina Celebro


Smacznego !

3 komentarze:

  1. Musze kiedyś upiec takie foremki, a nadzienie już się wymyśli :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo