września 17, 2013
Gruszki w syropie
Około 2 kg twardych gruszek
Syrop:
1 l wody
0,5 kg cukru
2 łyżki octu 10%, np Jamar
goździki, cynamon
Wykonanie:
Gruszki umyć, obrać ze skóry. Przekroić na pół - wydrążyć gniazda nasienne.
Wodę zagotować z cukrem i octem.
Do słoika włożyć 2-3 goździki i szczyptę cynamonu. Ułożyć dość ciasno owoce.
Owoce zalać gorącym syropem.
Pasteryzować 10-12 minut.
AUTOR:
kolorowo-torcikowo
musza byc pyszne :)
OdpowiedzUsuńidealne do ciasta.
Usuńfajne zapasy na zimę:)
OdpowiedzUsuńPyszne są też jeżeli zamiast octu dodamy sok z 3 cytryn
OdpowiedzUsuńo rety:) moja babcia zawsze je robiła a ja za nimi szalałam:)
OdpowiedzUsuń