września 20, 2013

Risotto z pęczaku z grzybami leśnymi


Składniki:
1,5 szkl. pęczaku
1 cebulka
leśne grzyby w ilości wg uznania ( u mnie borowiki i kozaki )
15 dag sera żółtego, np Gouda 
1/3 szkl. białego wina ( wytrawne lub półwytrawne )
woda
2 łyżki masła
1 łyżka oleju

sól, pieprz


WYKONANIE:

Na patelni rozgrzej olej i łyżkę masła.
Cebulkę pokrój w drobną kostkę - usmaż. Przełóż do miseczki.
Na tłuszczu po cebulce - podsmaż grzyby. Zdejmij z patelni.



Na patelnię wsyp kaszę - smaż 5 minut.
Po tym czasie zalej kaszę wodą i podgrzewaj. Wodę uzupełniaj do czasu aż kasza zmięknie.
Wlej wino - gotuj.
Dodaj grzyby, cebulkę, starty żółty ser, resztę masła.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Podawaj polane dobrą oliwą z oliwek.


3 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo