września 20, 2013
Risotto z pęczaku z grzybami leśnymi
Składniki:
1,5 szkl. pęczaku
1 cebulka
leśne grzyby w ilości wg uznania ( u mnie borowiki i kozaki )
15 dag sera żółtego, np Gouda
1/3 szkl. białego wina ( wytrawne lub półwytrawne )
woda
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz
WYKONANIE:
Na patelni rozgrzej olej i łyżkę masła.
Cebulkę pokrój w drobną kostkę - usmaż. Przełóż do miseczki.
Na tłuszczu po cebulce - podsmaż grzyby. Zdejmij z patelni.
Na patelnię wsyp kaszę - smaż 5 minut.
Po tym czasie zalej kaszę wodą i podgrzewaj. Wodę uzupełniaj do czasu aż kasza zmięknie.
Wlej wino - gotuj.
Dodaj grzyby, cebulkę, starty żółty ser, resztę masła.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj polane dobrą oliwą z oliwek.
AUTOR:
kolorowo-torcikowo
wyglada obłędnie :)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie!
OdpowiedzUsuń