września 26, 2013
Rozgrzewający gulasz z cynamonem i chilli
Składniki:
350 g mięsa gulaszowego ( np. łopatka wieprzowa )
2 cebule
1/2 bakłażana
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 papryczki chilli
1/3 szkl. czerwonego wina
olej rzepakowy
sól, pieprz
woda
Wykonanie:
Mięso kroimy w większą kostkę.
Patelnię rozgrzewamy, wlewamy 3 łyżki oleju. Kiedy olej się rozgrzeje - wrzucamy mięso i smażymy na brązowo.
Cebulę kroimy w pióra - dodajemy do gulaszu.
Smażymy chwilę, po czym zalewamy wodą. Ilość - tak żeby płyn przykrył mięso.
Dusimy gulasz na wolnym ogniu, ąż mięso będzie miękkie.
Bakłażana kroimy w kostkę, dodajemy do gulaszu - dusimy do miękkości.
Gulasz doprawiamy solą pieprzem, cynamonem oraz posiekaną papryczką chilli.
AUTOR:
kolorowo-torcikowo
wygląda kosmicznie *.*
OdpowiedzUsuńpewnie był pyszny :)
OdpowiedzUsuń