września 26, 2013

Rozgrzewający gulasz z cynamonem i chilli


Składniki:

350 g mięsa gulaszowego ( np. łopatka wieprzowa )
2 cebule
1/2 bakłażana
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 papryczki chilli 
1/3 szkl. czerwonego wina
olej rzepakowy
sól, pieprz

woda






Wykonanie:

Mięso kroimy w większą kostkę.
Patelnię rozgrzewamy, wlewamy 3 łyżki oleju. Kiedy olej się rozgrzeje - wrzucamy mięso i smażymy na brązowo.



Cebulę kroimy w pióra - dodajemy do gulaszu.
Smażymy chwilę, po czym zalewamy wodą. Ilość - tak żeby płyn przykrył mięso.
Dusimy gulasz na wolnym ogniu, ąż mięso będzie miękkie.

Bakłażana kroimy w kostkę, dodajemy do gulaszu - dusimy do miękkości.

Gulasz doprawiamy solą pieprzem, cynamonem oraz posiekaną papryczką chilli.


2 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo